Baví mne firmy, které jsou opravdové. Firmy, kde se pracuje kvalitně, poctivě a produkty takové firmy nejsou vylhané a krásně zabalené, ale jsou stoprocentní. A taková je pekárna Kabát, která přes 20 let peče podle tradičních receptur a prodává výrobky 100% bez chemie a z poctivých surovin.
O pekárně Kabát jsem poprvé slyšel od Sašy Knoblochové, HR konzultantky, koučky a lektorky, která se věnuje poradenství v oblasti transformace a změny. Když mi říkala, že pracuje s pekárnou již patým rokem, chtěl jsem znát detaily. Jsem přesvědčený, že pokud firma pracuje na své proměně, není to proces na týden nebo na měsíc, ale na mnohem delší dobu a zajímalo mne vědět o takové spolupráci mnohem víc.
O víře v dlouhodobý výsledek je původní rozhovor jen s jedním z majitelů, Tomášem Kabátem. Ten byl původně iniciátorem spolupráce se Sašou Knoblochovou jako konzultantem, protože intuitivně cítil, že taková spolupráce pomůže firmu někam posunout a především v péči o vlastní zaměstnance.
V průbehu rozhovoru s Tomášem vyplynulo, že druhým majitelem je jeho bratr Richard a že oba bratři jsou naprosto rozdílní, a každý má na podnikání svůj pohled. Richard Kabát, který je ředitelem firmy a jejím koždodením výkonným manažerem, je více procesní a intuice mu nestačí. Aby byl příběh kompletní, rozhodli jsme se natočit i druhý rozhovor právě s Richardem.
Natočené rozhovory jsou rychlou sondou do rodiné firmy, která na trhu působí již 20 let, dělá poctivé výrobky, pečuje o své zaměstnance a neuhnula ze své vize. Její majitelé mají stejný cíl i když jsou každý úplně jiný a co je důležité, při spolupráci se Sašou Knoblochovou sami ušli kus své cesty. Doufám, že se nám podařilo tu opravdovost jejich podnikání zachytit.
Kamera a zvuk: Libor Kozák
Zakládající barista HR kavárny, konceptuální performer a konzultant v oblasti Human Relations a inovace spolupráce.